JESSE DAYTON – ON FIRE IN NASHVILLE

Het lijstje van muzikanten uit Austin, Texas die hier al aan de beurt zijn gekomen voor het schrijven van een recensie over hun platen begint indrukwekkend lang te worden. Daar komt nu alweer een nieuwe naam bij met de in Austin wonende Americana- en rocksongs brengende Jesse Dayton, vooral gekend als gitarist op albums van countrysterren als Johnny Cash, Willie Nelson, Kris Kristofferson en Waylon Jennings.

In zijn lange muzikale carrière heeft hij naast het schrijven van filmmuziek voor horrorfilmregisseur Rob Zombie ook negen soloplaten uitgebracht, waarvan “Raisin’ Cain” in 1995 het eerste was en een album waarop Tex-Mex-sterren als Doug Sahm en Flaco Jimenez meespeelden. “The Outsider” uit 2018 was voorlopig het laatste in de studio opgenomen album van deze Texaanse zanger-gitarist.

Nu verschijnt er een ep-tje van Jesse Dayton met zeven live opgenomen nummers die hij op 14 september 2018 speelde tijdens zijn optreden op het ‘AmericanaFest’ in Nashville, Tennessee. Tussen de gebrachte nummers door vertelt hij telkens een bijhorend verhaaltje als introductie naar de volgende gespeelde song. Chris Rhoades op basgitaar en Kevin Charney op drums zorgen voor de begeleidende ritmesectie op het podium en brengen ook hier en daar wat schuchtere backing vocals.

De zeven songs op deze ep zijn zes door gitaarspel gedomineerde, energieke rocktracks met “Daddy Was A Badass”, “The Way We Are”, “May Have To Do It (Don’t Have To Like It)”, “Hurtin’ Behind The Pine Curtain”, “Take Out The Trash” en het op de hier bijgevoegde video in de studioversie te beluisteren “Charlottesville”. Het enige trage nummer is ook de enige coversong op deze plaat. Het gaat om een erg knappe versie van de song “Lately I’ve Let Things Slide”, de hit van Nick Lowe.

Jesse Dayton is een muzikant die het jaar rond wil optreden en daarvoor tourt hij permanent doorheen de Verenigde Staten en Europa. In februari 2019 reist hij daarvoor doorheen Spanje, Duitsland, Zwitserland, Italië, Denemarken, Zweden en Nederland, waar hij nog twee shows zal brengen op 28.02 en 01.03. Misschien een goed idee om deze excellente gitarist eens live aan het werk te zien.

(valsam)

28 februari 2019: De Oosterpoort, Groningen, NL
1 maart 2019: Huis Verloren, Hoorn, NL


 

Artiest info
Website  
 

Label: Blue Elan Records
Distr.: PIAS

video